
|
Cilt Bakımı
Saç Bakımı
Vücut Bakımı
Güzellik Sırları
Astroloji
|
|
|
Kozmetik
Sözlüğü
A
AFTER SUN MOISTURIZER:
Günes sonrasi nemlendirici.
AHA (Alfa-Hidroksit Asit):
Çogu meyvelerden elde edildigi için "meyve asitleri" olarak da adlandirilir.
Cilt bakiminda güçlü bir yaslilik önleyicidir. Düsük konsantrasyonlarda, ölü
hücreleri yok eder, yumusak ve taze bir cilt olusturur. Orta ve yüksek
konsantrasyonlarda ise kirisiklarin azalmasi için elastin ve kolajen üretimini
uyarir.
ALBÜMIN:
Yumurta akinda bulunur ve ciltte bir tabaka birakir.
ALDEHIT:
Alkolleri oksitlendirme veya asitleri indirgeme yolu ile elde edilen uçucu
bir sivi.
ALKALIN:
Ph degeri 7den büyük olup asit olmayan madde.
ALLANTOIN:
Iyilestirici ve rahatlatici etkileri oldugu söylenen botanik bir madde . Cilt
bakımı için kullanilan kremlerde kullanilan bir madde.
ALLERGEN ( Allerjen ):
Alerjik reaksiyona neden olan madde.
ALOE VERA:
Tahris önleyici ve rahatlatici etkileri vardir. Ancak, aloe degisken bir
madde oldugundan, bu yararlari için aloe veranin taze bitkisinden veya sikica
kapatilmis koyu bir kapta sogutularak korunulan saf bir aloe ürününden elde
edilir.
ALTHEA:
Cilt için yumusatici ve rahatlatici etkileri oldugu söylenen bir kök.
AMINO ASIT:
Proteinler amino asitlerden olusur. Cilt bakim ürünlerinde, pek çok çesidi
bulunan bu madde, su tutucu ajan olarak kullanilir. (Bknz: Protein)
ANTI-ÂGE ÜRÜNLER:
Cildin yaslanma sürecini yavaslatan ürünler. Yenileyici ve besleyici etkiye
sahip olan bu ürünler erken yaslanmaya karsi cildi güçlendirip korur.
ANTIBAKTERIAL:
Özellikle yüzde kusurlar olusturan bakteriler olmak üzere, her tür bakterinin
olusmasini engelleyen maddeler.
ANTI-CERNE:
Göz alti morluklarini, yüzdeki renk farkliliklarini, sivilce ve pürüzleri
gizlemek için kapatici.
ANTIOKSIDAN:
Oksijen, günes isini veya herhangi diger bir kaynagin zararli etkilerini
azaltabilen maddedir. Ancak, antioksidanlarin kirisiklari önledigi konusunda
herhangi bir kanit yoktur; bunlarin cilt üzerinde öncelikli etkileri iltihap ve
kizarikliklari azaltmalaridir. Antioksidanlar birçok bitki özü, vitaminler ve
sentetik maddeler içerir.
ANTI-RIDES ÜRÜNLER:
Kirisik giderici ürünler. Ciltteki sarkmalari toparlar, cilt tabakalarini
derinlemesine yeniler ve kirisikliklari siliklestirir.
APRÈS-SOLEIL HYDRATANT:
Günes sonrasi nemlendirici.
AROMATERAPI:
Bedensel rahatlama saglamak için vücut bakiminda temel yaglarin kullanilmasi.
ASKORBIK ASIT:
Solüsyon halinde degisken sayilan ve cilt kizarikligina sebep veren, C
vitamininin bir türüdür.
AUTO-BRONZANT:
Günessiz bronzlastirici.
AZULENE:
Alman papatyasindan elde edilen ve yatistirici özellikleri olan bir ajan.
B
BARIUM SULPHATE:
Kozmetikte beyazlatci bir ajan olarak kullanilan bir mineral. Cildi tahris
etme olasiligi vardir.
BENTONITE:
Kozmetikte emici olarak kullanilan kile benzer bir materyal. Cildin
kurumasina sebep olabilir.
BENZEPHENONE-3:
"Oxybenzone" olarak da adlandirilir. Günesin UVB ve bazi UVA isinlarina karsi
koruyucu olarak kullanilan bir ajan.
BENZOIK ASIT:
Cilt bakim ürünlerinde kullanilan bir prezervatif (koruyucu). Diger bazi
prezervatif maddelere oranla daha az tahris edici sayilir.
BENZOYL PEROXIDE:
Akne tedavisinde sikça kullanilan anti-bakteriyel bir madde.
BETACAROTEN:
Potansiyel iyi bir antioksidan.
BETA-GLUCAN:
Cildin dogal defans mekanizmasini güçlendirdigi rapor edilen ve mayadan elde
edilen yeni bir madde.
BETA-HIDROKSIT:
Alfa-hidroksitten daha ufak bir molekül boyuna sahip olan arindirici bir
ajan.
BIOFLAVONOID:
Genellikle narenciye bitkilerinden elde edilen ve antioksidan, yatistirici
etkileri olan bir madde.
BIOTIN:
Diger adiyla H vitamini. Vücutta, bazi bagirsak bakterileri tarafindan
üretilen ve suda eriyebilen bir vitamindir. B kompleks grubundan olan bu vitamin
metabolizmadaki karbonhidratlarin, yaglarin ve amino asitlerin ihtiyacidir.
Yüzeysel uygulamada cilt için yarari bulunmamistir.
BOTOX:
Botulinum toxininin ticari adi. Az miktarlarda kullanilarak belli bir süre
için kaslari felç ederek kirisiklik ve çizgilerin giderilmesinde kullanilan
madde.
C
CALCIUM ASCORBATE:
C Vitamininin bir sekli; yüzeysel veya içilerek kullanimiyla ilgili çok az
bilimsel arastirma vardir.
CALCIUM CARBONATE:
Kozmetikte emici olarak kullanilir. Günlük kullanimda tebesir olarak anilir.
CALCIUM GLUCONATE:
Kalsiyum vücut için gerekli bir mineraldir. Az da olsa, yapilan arastirmalar
yüzeysel uygulamalarda bu mineralin iyi bir iltihap giderici (anti-enflamatuar)
ve tedavi edici oldugunu göstermistir.
CALENDULA:
Iyilestirici, yatistirici ve antiseptik etkileri oldugu bilinen bir
yumusatici. Kuru cildin tedavisinde kullanilir.
CERAMIDES:
Ciltte dogal olarak bulunan ve koruyucu bir set olusturarak su kaybina mani
olan madde. Bu madde sentetik olarak da üretilerek cilt bakim ürünlerine
katilmaktadir.
CITRONELLA YAGI:
Sabun ve deodorantlarda yaygin olarak kullanilan bir antiseptik. Böcek savar
etkisi de vardir.
CONCEALER:
Göz alti morluklarini, yüzdeki renk farkliliklarini, sivilce ve pürüzleri
gizlemek için kapatici.
D
DERMATITIS:
Cildin tahris olmasi, iltihaplanmasi.
DHA:
Cildin üst tabakalarinda bulunan amino asitlerle reaksiyonu sonucu 2-3 saat
içerisinde gerçeklesen bir kahverengi ton olusturur ve her yeni uygulamada renk
derinligi saglar.
DHEA:
New England Tip Gazetesi ‘nin bir haber yayini olan HealthNews'a göre
DHEA'nin agizdan alinmasinin faydasi hakkinda az da olsa arastirmalarin
bulunduguna isaret edilse de, birçok nedenden dolayi yararindan çok riskleri
vardir. Büyük bir olasilikla "dehydroepiandrosterone" adinda kuvvetli bir
steroid hormon, yani testesteron ve östrojenin kimyasal bir kuzenidir... DHEA
testesterona dönüstürüldügünden bunu kullanan bazi kadinlarda yüz veya vücut
killanmasi olabilir ve eger 50 yaslarinin altinda iseler mensturasyonlari
durabilir. DHEA'nin ayrica kalp hastaliklari riskini arttiran HDL (iyi
kolesterol) oranini kadinlarda azalttigi da gösterilmistir. Cilde yüzeysel
uygulamada herhangi bir pozitif veya negatif etkisi bulundugunu gösteren bir
arastirma yoktur.
DIHYDROXYACETONE ( DHA ):
Kozmetikte kullanilan kendinden bronzlastirici bir ajan.
DONG QUAI :
Düzensiz ay basi veya menopoz sorunlarini tedavi etmek için kullanilan
geleneksel bir Çin bitkisi.
E
EAU DE PARFUM :
En yüksek konsantrasyonu olan koku. Bu nedenle digerlerine göre daha
pahalidir.
EAU DE TOILETTE :
Konsantrasyonu daha düsük olan koku.
EDTA:
Ethylenediaminetetraacetic asitin kisaltilmisi. Bu asit kozmetik ürünlerinde
kullanilan bir sabitleyicidir. Belli bir formülün içindeki maddelerin bazi
elementlerle (özellikl minerallerle) birlesmesine mani olarak ürünün su gibi
maddelerle karsilastiginda doku, koku ve kivam gibi istenmeyen degisikliklere
ugramasini önler.
ECZEMA :
Cildin kizarmasina, kasinmasina ve kabuklanmasina neden olan bir cilt
rahatsizligi. Nedeni bilinmemektedir. Vücudun herhangi bir yerinde ortaya
çikabilir. Akut veya kronik olarak görülebilen bu rahatsizlik genellikle
reçeteli olarak satilan ve harici olarak kullanilan iltihap giderici kremlerle
tedavi edilir.
ELASTIN:
Cilde esnekligini veren ana bilesenidir. Günesin zararlari ciltteki elastinin
bozulmasina neden olabilir.
ELECTROLYSIS:
Saç köklerini eritmek için kullanilan elektrik.
ERGOCALCIFEROL:
D Vitamininin teknik adi.
ETHANOL:
Alkol
F
FARNESOL:
Bitkilerden elde edilen ve kozmetikte öncelikli olarak kokularda kullanilan
bir öz. Hayvanlar üzerinde yapilan bazi arastirmalarin sonucunda antibakteriyal
özellikleri saptanmistir.
FLORALOZONE:
Birçok sentetik koku bileseninden biri.
FOLIK ASiT:
B-vitamin kompleksinin parçasidir. Agiz yoluyla alindiginda iyi bir
antioksidan olarak kabul edilir. Bu yarari henüz cilt üzerinde kanitlanmamistir.
G
GOMMAGE:
Vücudu ölü hücrelerden arindirma.
GELATIN:
Bitki veya hayvanlardan elde edilen ve kozmetikte kalinlastirici ajan olarak
kullanilan bir madde.
GINGKO BILOBA:
Yelpaze biçiminde yapraklari olan bu süs agaci, kozmetik kullanimda
antioksidan, iltihap giderici ve kizariklik önleyici özellikleriyle öne çikar.
GLISERIN:
Bitkilerden veya sentetik olarak elde edilen yapiskan bir sividir.
Yumusatici, kaygan ve su tutucudur.
GLÜTAMIK ASIT:
Bugday glüteninden elde edilen ve cilt için su tutucu özellikleri olan bir
amino asittir.
GLÜTAMIN:
Bir amino asittir.
H
HAMILELIK MASKESI:
Alin, çene ve agiz çevresinde asiri pigmentasyon nedeniyle olusan kahverengi
lekeler. Genellikle hamileligin 4. ila 5.aylari arasinda görüldügü için bu adi
almis.
HIPOALERJENIK:
(Hypoallergenic) Kozmetik sanayiinde ürünün cilt reaksiyonu ve/veya
hassasiyetine ve alerjiye neden olmayacagini göstermek için kullanilan bir
terim. Ancak, üreticilerin bu iddialarini kanitlamalari henüz bir standart veya
yasaya baglanmadigindan bu tür ürünlerde çok dikkatli olunmasi gerekir.
HOELEN:
Yüzeysel (harici) olarak uygulandiginda antibakteriyel, koruyucu, yara
iyilestirici ve su birlestirici özellikleri vardir.
HUMECTANT:
Su birlestirici ajan.
HYALURONIC ASIT:
Cilt
bakımı rünlerinde iyi bir su birlestirici olarak kullanilan cilt dokulsu
bileseni.
HYDRATANT:
Nemlendirici
I
INOSITOL:
Ciltte su birlestirici özellikleri olabilen lesitin bileseni. Çogunlukla B
Vitaminiyle karistirilmasina ragmen vitamin degildir.
ISOPROPYL LANOLATE:
Lanolinden elde edilen ve kozmetikte kivam verici ve yumusatici olarak
kullanilan bir madde.
IN VITRO:
Kelime anlamiyla "camda" anlamina gelir. Biyokimyasal bir islemin canli bir
organizmada degil de tüp ve benzeri yerde gerçeklestigini gösterir.
IN VIVO:
Kelime anlamiyla "canlida" anlamina gelir. Biyolojik veya kimyasal bir islem
veya reaksiyonun yasayan bir hücre, organizma, hayvan veya insanda
gerçeklestirildigini gösterir.
J
JELATIN:
Bitki veya hayvanlardan elde edilen ve kozmetikte kalinlastirici ajan olarak
kullanilan bir maddedir.
JOJOBA YAGI:
Uçucu olmayan tüm bitki yaglarina benzer bir yumusaticidir.
K
KAOLIN:
Kozmetikte emici özellikleri nedeniyle kullanilan kile benzer dogal bir
mineral (alüminyum silikat).
KAPATICI:
Göz alti morluklarini, yüzdeki renk farkliliklarini, sivilce ve pürüzleri
gizlemek için kapatici.
KATRAFAY YAGI:
Tahris giderici özellikleri oldugu söylenen yumusatici bitkisel bir yag.
KERATIN:
Derinin boynuzsu katmanindaki (üstderinin en üst katmani) lifsi protein.
Keratin, tirnaklarimizin ve vücudumuzdaki killarin en önemli yapisal maddesidir.
KERATOZ:
Üst derideki boynuzsu katmanin düzensiz olarak kalinlasmasi.
KOENZIM Q10:
Cilt bakim ürünlerinde bir antioksidan.
KOLAJEN:
Doku hücrelerinin aralarindaki bosluklari dolduran, son derece esnek yapidaki
lifsi protein. Fibroblast denilen özel hücreler tarafindan üretilen kolajen,
yasin ilerlemesiyle birlikte esnekligini kaybetmeye basliyor.
L
LAKTAT:
Kozmetikte yumusatici, kalinlastirici ajan veya yag olarak kullanilan dogal
veya sentetik maddeler.
LAKTIK ASIT:
Sütten veya sentetik olarak elde edilir. Cilt hücrelerini bir arada tutan
maddeyi kirar ve cilt yüzeyindeki hücreleri bölerek döker.
LANOLIN ALKOL:
Alerjiye saf lanolinden daha az neden oldugu sanilan ve lanolinden elde
edilen bir yumusatici.
LANOLIN:
Koyunlarin yag bezlerinden elde edilen bir maddedir. Bazi bünyelerde alerji
yaratabilir ancak kuru cilt için çok iyi bir yumusatici olarak kabul edilir.
L-ASKORBIK ASIT:
Iyi bir antioksidan .
LIPID:
Yag, yag asitleri ve sebum içeren, hem bitkiler hem de ciltte bulunan çok
çesitli maddeye denir. Cilt bakim ürünlerinde, bunlar yumusatici ve
kalinlastirici ajanlar olarak kullanilirlar.
LIPOZOM:
Bir madde degil, bir tasiyici sistemdir; bazi maddeleri tutup, cilt
tarafindan emildikten sonra cilde geçirebilme özelligi vardir.
M
MAGNEZYUM:
Güçlü emici özelliklerinin yani sira dezenfektan etkileri de olan bir
mineral.
MAGNEZYUM ALÜMINYUM SILIKAT:
Kozmetikte kalinlastirici bir ajan ve toz olarak kullanilabilen kuru, beyaz
bir madde.
MAGNEZYUM ASKORBIL PALMITAT:
C Vitamininden elde edilir ve kuvvetli bir antioksidandir.
MELANIN:
Koyu kahverengi pigment. Fazlaligi tenimizin koyu renk, azligi ise açik
olmasini saglar.
MOISTURIZER:
Nemlendirici.
N
NEOPENTANATE:
Kozmetikte kalinlastirici ajan ve yumusatici olarak kullanilir.
NYLON-12:
Emici ve kalinlastirici ajan olarak kullanilan toz halinde bir madde.
P
PANTENOL:
B kompleks vitamininden türetilmis bir maddedir. Kalin, surupsu bir yapisi ve
nemlendirici özelligi vardir. Yumusatici olarak da kullanilir.
PEELING:
Yüzü ölü hücrelerden arindirma. pH: Çözeltilerin asit, nötr veya alkali olma
özelligini gösteren deger. Organizmamizdaki tüm sivilar belirli pH degeri
tasirlar. Nötr pH degeri 7,0'dir.
PIGMENT:
Dokulara gerçek rengini veren madde.
R
RETINOL:
A vitamininin daha saf ve asitsiz halidir. Cildi yenileme özelligine
sahiptir.
S
SELF-TANNING:
Günessiz bronzlastirici.
SERAMID:
Tabii olarak olusan cilt yaglari. Cilt bakimi ürünlerinde kullanildiklarinda,
su tutucu olarak faydalidirlar.
SERBEST RADIKALLER:
Iç ve dis etkenlerle cilt dokusunda olusan ve sabit olmayan moleküler
parçaciklardir. Serbest radikaller, hücrelere saldirarak yapilarini bozar.
SILIKAT:
Kuvvetli emicilik ve kalinlastiricilik özellikleri olan inorganik bir tuz.
SILIKON:
Silisten (kum bir silistir) elde edilmis bir madde. Essiz sivi nitelikleri
silikona kayganligini verir ve farkli formlarda tende ipek gibi hissedilebilir,
yumusaklik verebilir ve cilt islansa bile iyi su tutan bir ajan olabilir.
SITRIK ASIT:
Narenciyeden elde edilir ve ürünlerin pH derecelerinin fazla alkalin olmasini
önlemek için kullanilir.
SORBITOL:
Dogal kaynaklardan sentetik olarak elde edilebilir. Kalinlastirici ve
kayganlik verici bir ajandir. Gliserine benzer.
SPF ( Sun Protection Factor):
Günes koruma faktörü.
T
TALK:
Emici olarak kullanilan toz halinde mineral ve preslenmis veya toz halinde
olan çogu pudranin bazi. Talk çogunlukla elestirilen ve kullanilmamasi önerilen
kozmetik maddelerindendir. Bunun asil nedeni 1990 larda yayinlanan
arastirmalarda talkin vajinal kullanimlarda yumurtalik kanserini artirma
riskidir. Ancak kozmetik kullanimda talkin böyle bir risk faktörü yoktur.
TITANYUM DIOKSIT:
Kozmetikte kalinlastirici, beyazlastirici, yaglayici ve günes isinlarini
kesici bir madde olarak kullanilan bir mineraldir. Cildi UVA ve UVB
radyasyonundan korur ve cildi tahris etme riski yoktur.
TRIGLISERIT:
Kozmetikte yumusatici ve kalinlastirici ajan olarak kullanilir.
V
VITAMIN A:
Iyi bir antioksidan.
VITAMIN C:
I yi bir antioksidan.
VITAMIN D:
Antioksidan.
VITAMIN E:
Bazi insanlarda alerjiye neden olabilmesine ragmen en güvenilir
antioksidanlardandir.
VITAMIN K:
Kozmetikteki ana kullanimi göz çevresindeki halkalarin koyuluklarini ve
yüzeysel kilcal damarlarin görünümünü azaltmasidir. Buna ragmen K vitamininin
cilt bakiminin herhangi bir evresinde islevsel oldugunu kanitlayan bagimsiz bir
arastirma yoktur.
Y
YESIL ÇAY:
Tahris önleyici özellikleri de olan bir anti-oksidan.
YAGLAR:
Yag, yag asitleri ve sebum içeren, hem bitkiler hem de ciltte bulunan çok
çesitli maddeye denir. Cilt
bakımı ürünlerinde, bunlar yumusatici ve kalinlastirici ajanlar olarak
kullanilirlar.
ZEDOARI YAGI:
Cilde tahris edici etkileri olan kokulu bir yag. Buna ragmen, bu yagin
antioksidan ve tahris/iltihap giderici etkileri oldugunu gösteren çalismalar da
vardir.
ZEOLITE:
Kozmetikte
emici olarak kullanilan mineral gruplarindan biri. Kanseri önleyici etkileri
oldugu da söylenmektedir. |